La cara oculta de Barcelona.

La cara oculta de Barcelona. Lídia Pagès

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Juny 2017

Tutor

Pau Vidal, Mariona Genís

Abstract anglés

The project is a result of a neighborhood need, “el Carmel”; to coexist with the recently crowded tourism, focused on a specific point of the district; the Rovira's hill. The aim is to achieve that this tourism, which currently demonstrates low consideration and acts in a non-civic way with the environment and with the place’s history, learns to respect the environment and also to understand the reason why is so important within the city of Barcelona history, and put themselves instead of the people who live here and understand the conditions in which they lived. At the same time, the project aims to take advantage of this tourism, to draw benefit for the people from neighborhood. It is about a symbiosis between mass tourism and the neighboring hill. The project it is composed by several differentiated spaces; a room that works as a community center and social area with a bar and terraces where the curious visiting the hill may be doing an aperitif while they have the best view of Barcelona at their feet. Moreover, we find nine barracks, which offer a tourism model that it is based on a differential experience. These barracks reproduce at a sensorial and conceptual level, the way of life of slum dwellers of the city of Barcelona, and can put you in the mind of the hundreds of people who live under precarious conditions here and understand how they built a home of nowhere. Local residents coordinate both the cabins and the civic center and the bar, so neighbors again have an important role in this area that has been invaded in recent times. Therefore, there come into contact two worlds, which are currently in collision, to find a balance that allows the coexistence of the thousands of onlookers who come to the hill during the year, with residents who receive the consequences; hereof benefits for both.

Abstract català

El projecte neix de la necessitat d’un barri, el Carmel; de conviure amb un turisme recentment massificat, centrat en un punt del barri; el turó de la Rovira. Es vol aconseguir que aquest turisme, que actualment mostra poca consideració i actua de forma incívica amb l’entorn amb la història de l’espai, aprengui a respectar l’entorn i alhora entengui el perquè es tant important dins la història de la ciutat de Barcelona, i es posi a la pell de les persones que van viure en aquest punt de la ciutat i en quines condicions hi van viure. A la vegada, el projecte vol aprofitar aquest turisme, per a treure’n benefici per a la gent del barri. Es tracta d’una simbiosi entre un turisme massiu i els veïns del turó. El projecte consta de dos tipologies espaials; una zona que funciona com a centre cívic i social, i una altre smb allotjaments. Els allotjaments ofereixen una forma de turisme que es basa en la experiència. Es reprodueixen a nivell sensorial i conceptual la forma de vida dels barraquistes de la ciutat de Barcelona, i et posen a la pell dels centenars de persones que van viure en condicions precàries, i que del no res en van fer una llar. Tant les barraques com el centre cívic i el bar, estan coordinats pels veïns del barri, així es tornen a vincular amb l’espai. I així, entren en contacte dos mons, que actualment es troben en xoc, per trobar l’equilibri que permeti la convivència entre els milers de curiosos que s’acosten al turó durant l’any, amb els veïns que en reben les conseqüències; i els dos n’obtinguin beneficis.

Abstract español

El proyecto nace de la necesidad de un barrio, el Carmel; de convivir con un turismo recientemente masificado, centrado en un punto del barrio: el Turó de la Rovira. Se quiere conseguir que el turismo, que actualmente se muestra poco considerado y actúa de forma incívica con el entorno y en consecuencia con la historia del espacio, aprenda a respetar el entorno y a su vez conozca el por qué es tan importante en la historia de la ciudad de Barcelona; y se ponga en la piel de las personas que vivieron en esta zona de la ciudad y en qué condiciones la habitaron. A su vez, el proyecto quiere aprovechar este turismo, para sacar beneficio para la gente del barrio. Se trata de una simbiosis entre un turismo masivo y los vecinos del turón. El proyecto es formado por dos tipologías de espacios; una zona que funciona como centro cívico y social, y otra con alojamientos. Los alojamientos ofrecen una forma de turismo que se basa en la experiencia. Se reproducen a nivel sensorial y conceptual las barracas en las que habitaron centenares de personas y que hoy día no queda ni rastro. De este modo, es posible trasladarse a la forma de vida tan precaria de estos ciudadanos, que de la nada construyeron un hogar. La organización del espacio está llevada a cabo por los propios vecinos, y a su vez se quiere conseguir la autosuficiencia del espacio a través del bar y los alojamientos. De este modo, entran en contacto dos mundos, que actualmente chocan, para encontrar el equilibrio que permita la convivencia entre los miles de curiosos que se acercan al turón, con los vecinos que reciben las consecuencias.