Grau en Disseny

/

2024-2025

Taller de Gràfic i Comunicació Visual III

Professor/a:David Ortiz Juan

Sinopsi

L’assignatura és un taller d’experimentació creativa que treballa els projectes d’iniciativa pròpia i la investigació, posant el focus en el procés creatiu i deixant que les idees evolucionin cap llocs imprevistos. La metodologia dona eines per formar un marc de referents específic i trobar una veu pròpia, on el fer i el pensar van de la mà. El taller és un espai d’incubació d’idees i acaba el semestre amb un avantprojecte que posa les bases del TFG. 

Objectius de l'assignatura

Aquesta assignatura forma part de la matèria de Projectes de Disseny Gràfic i Comunicació Visual i treballa sobre la recerca en disseny gràfic i comunicació, amb l’objectiu de detectar enfocs projectuals que ampliïn la capacitat per generar noves idees.

Els continguts s’elaboren a l’aula de taller a través d’exercicis específics de caràcter pràctic que permeten descobrir, afinar, o ampliar una mirada i uns àmbits d’interès propis, així com desenvolupar metodologies projectuals que posin a prova qualsevol intuïció conceptual.

L’objectiu final consisteix en l’elaboració  d’un avantprojecte i un imaginari que expliciti formalment una recerca pròpia.

Relació de continguts

Bloc 1. Projectes d’iniciativa pròpia
– L’autoencàrrec, capacitat de generar projectes propis.
– Disseny interdisciplinari, projectar sobre la base de la barreja de disciplines.
– Construcció d’un marc de referències propi.

Bloc 2. La investigació en disseny
– Investigar a través del disseny, dissenyar a través de la investigació.
– Pensar fent, l’acció pràctica (el fer) i la reflexió teòrica (el pensar) van de la mà.

Bloc 3. Avantprojecte
– Creació d’un marc teòric i formal per al projecte final de grau.
– Conceptualització i experimentació formal.
– Trobar la veu pròpia.

Activitats d'Avaluació

Observació de la participació, Seguiment del treball realitzat, Informes dels estudiants, tutors, Realització de treballs o projectes

Criteris específics

L’avaluació serà continuada i hi haurà una única convocatòria per al lliurament de cada exercici.

La nota final de l’assignatura serà el resultat de la mitjana dels següents blocs de treball:

30% Exercici 1. Autoencàrrec
30% Exercici 2. Investigar dissenyant
40% Avantprojecte

A l’avaluació es valorarà també tant els coneixements assolits com l’evolució personal de cada alumne i la seva implicació activa amb l’assignatura.

És imprescindible la presentació de cada un dels blocs i exercicis semanals de treball per tal de ser avaluat.

Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe, Sessions de treball en grups reduïts, Sessions de tutories individual, Sessions de tutories en grup, Sessions de treball autònom individual, Sessions de treball autònom en grup

Altres metodologies docents



* El cas d’una situació d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà a la virtualitat en la seva totalitat i s’adequarà la metodologia a aquest nou context.  En la mateixa línia, se substituiran totes les activitats experimentals i/o pràctiques. Afegir-hi com es “resoldrà” experimentalitat.

 

Activitats formatives

La Formació bàsicament es vertebra en classes magistrals, tallers pràctics, debats i exposicions orals.

Bibliografia

Baines, Phil y Andrew Haslam.(2002) Tipografía: función,forma y diseño. Barcelona: Gustavo Gili,

Chávez, Norberto. (2001.)El oficio de diseñar: Propuestas a la conciencia crítica de los que comienzan. Barcelona: Gustavo Gili,

Colafranceschi, Daniela (2007.). LandCape + 100 palabras para habitarlo. Barcelona: Gustavo Gili,

Dansk Design Center.(1996.) Find vej: med øre, hånd og fod/ Finding the way: by ear, hand and foot. Denmark: Dansk Design Center,

Dunne, Anthony, (2013). Speculative everything. MIT Press. Cambridge.

Experimental Jet Set, (2015). Statement and Counter-Statement. Roma Publications. Amsterdam.

Expósito, Marcelo, (2013). Walter Benjamin Productivista. Connsonni, Bilbao

Galofaro, Luca. (2003.) El arte como aproximación al paisaje contemporáneo. Barcelona: Gustavo Gili,

Gander, Ryan()(2003):. “Loose Associations.” Dot, dot, dot. n.6  4-7.

Gill, Bob.(2001.) Unspecial effects from graphic designers. 103 Nueva York: Graphis,

Hook Atelier, (2013). Science of the secondary: Apple. Bulletin Nº 1. Singapore.

Huygen, Frederike, (2013). Jurriaan Schroder, Graphic designer pioneer of the photo books, art direction, teacher, art manager, environmental artist. Valid, Amsterdam.

Huygen, Frederike, (2015).  Wim Crouwel Modernist. Pictoright, Amsterdam.

Jacobson, Robert, ed(1999.). Information Design. Cambridge, Massachussets: MIT Press,

Jodidio, Philip. Architecture Now! Vol.2. Köln: Taschen, 2003

KesselsKramer, (2012). Advertising for people who don’t like advertising. Laurence King, London.

Lobbed, Kristen. (2016). Magnum Contact Sheets. Blume. Barcelona.

Pallasmaa, Juhani. (2015). Los ojos de la piel. GG. Barcelona.

Papazian, Hrant.( 2002-2003) “Alfabeto 2.0.” Tipográfica. n. 54,año XVI (diciembre/enero/febrero/marzo): 30-35.

Sinofzik, Anna. (2015). The Still Life in product presentation and editorial design. Gestalt. Berlin.

Sudjic Dejyan , (2014). B is for Bauhaus. An A-Z of the Modern World. Penguin Books. London.

Tufte, Edward R. (2001.)The Visual Diplay of Quantitative Information. Cheshire, Connecticut: Graphics Press,

Westendorp, Piet y Karel van de Waarde(2000-2001). “Icons: Support or substitute?” Information Design Journal. N. 10 (2) (): 91-94.

taller 3
Titulació:Grau en Disseny
Curs:4rt
Semestre:
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GDVG14
Tipus:Obligatòria
Matèria:Projectes de Disseny Gràfic i Comunicació Visual
Dept. de coordinació:Itinerari Gràfic
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: set. 23, 2024

Competències:

Competencies generals
CG1 . Exercir la professió des de la pràctica creativa i el compromís ètic per desenvolupar propostes professionals de qualitat que aportin innovació i contribueixin al benestar i a la transformació social.
, CG2. Projectar els valors de la sostenibilitat i la inclusió en la pràctica professional com a dissenyadors contemporanis, operant de manera respectuosa amb la diversitat, atès diferents contextos i usuaris.

Competències bàsiques
CB3. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea destudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d’índole social, econòmica, científica o ètica.
, CB4. Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
, CB5. Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats daprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau dautonomia.
Competències transversals
CT5. Exercir la ciutadania activa i la responsabilitats individual amb el compromís en els valors democràtics, de sostenibilitat i de disseny universal, a partir de pràctiques basades en l’aprenentatge i servei i la inclusió social.
, CT6. Emprar diferents formes de comunicació tant orals com escrites o audiovisuals, tant en llengua pròpia com estrangera, amb correcció en l’ús, la forma i el contingut.
, CT7. Esdevenir l’actor principal del propi procés formatiu orientat cap a la millora personal i professional i, per adquirir una formació integral que permeti aprendre a conviure en un context de diversitat lingüística i amb realitats socials, culturals, de gènere i econòmiques molt diverses.
Competències específiques
CE1 . Analitzar críticament i avaluar les implicacions i les conseqüències de les propostes plantejades en els projectes de disseny, tant propis com aliens, per tal d’adequar-los al context social, econòmic, polític i cultural tractat.
, CE2. Integrar els coneixements i els plantejaments de referents culturals, artístics i històrics específics del disseny en l’exercici de la pràctica dels projectes de disseny de manera creativa i innovadora.
, CE3. Realitzar processos d’experimentació, de conceptualització i de comprovació que permetin dur a terme, amb capacitat propositiva i resolutiva, propostes projectuals de disseny que generin solucions a problemàtiques reals o possibles, tenint en compte la integració de plantejaments culturals, artístics i instrumentals.
, CE4. Aplicar metodologies d’investigació adequades i variades segons l’objecte d’estudi, tant en la gestió del coneixement com en l’experimentació i la producció formal que responguin a inquietuds acadèmiques i professionals.
, CE5. Dominar les tècniques de representació gràfica, les eines de representació digital, així com els llenguatges expressius i la producció formal manual específics dels diferents àmbits del disseny per poder-les aplicar de forma coherent als processos d’ experimentació, de desenvolupament , de realització i de presentació dels projectes professionals.
, CE7. Considerar les propietats i el comportament dels materials propis dels diferents àmbits dels disseny, per tal de poder-los emprar a nivell professional en les produccions pròpies amb sensibilitat estètica i responsabilitat social i mediambiental.
, CE8. Dominar l’ús dels codis de comunicació estètics i simbòlics, així com el llenguatge específic del disseny, per tal d’adequar la intenció comunicativa del projecte proposat a la percepció real de l’usuari.
, CE9. Resoldre projectes de disseny que aportin solucions alternatives i proposin millores, atenent a condicionants de funcionalitat i viabilitat, que permetin respondre amb antelació a problemàtiques o situacions de canvi, amb una producció formal de nivell professional.
, CE10. Contribuir de forma efectiva en estructures de cooperació i col·laboració al desenvolupament de propostes d’actuació amb capacitat d’adaptació a diferents formes de treball d’equips creatius.

Resultats d'aprenentatge:

Sap realitzar un avant-projecte argumentant l’interès , viabilitat, i motivacions per a realitzar-lo.

Construeix, a través del registre, un marc referencial cultural, artístic, i estètic, des de què poder desenvolupar un projecte de disseny.

Argumenta amb rigor un procés de recerca en disseny utilitzant metodologies variades.

Sap realitzar un procés d’experimentació formal, matèrica , tecnològica i sap extreure’ns conclusions sobre la seva aplicació en un projecte.

És capaç de comunicar de manera expositiva el seu avant-projecte de recerca en disseny.