Grau en Disseny

/

2024/2025

Taller Audiovisual III

Professor/a:Mireia Feliu

Sinopsi

L’assignatura és un taller de recerca i experimentació creativa que treballa els projectes d’iniciativa pròpia, posant el focus en la cerca metodològica, l’experimentació amb possibles llenguatges de formalització i el diàleg amb altres projectes o referències. Al llarg del taller, deixem que les idees evolucionin cap a llocs imprevistos a través d’un treball paral·lel entre acció i pensament. El taller és un espai d’incubació d’idees, prototips i plantejaments, per acabar el semestre amb un avantprojecte que pot servir de base del TFG.

Objectius de l'assignatura

Aquesta assignatura forma part de la matèria de Projectes de Disseny Audiovisual i treballa sobre la recerca en disseny audiovisual, amb l’objectiu de detectar enfocs projectuals que ampliïn la capacitat per generar noves idees.

Els continguts s’elaboren a l’aula de taller a través d’exercicis específics de caràcter pràctic que permeten descobrir, afinar, o ampliar una mirada i uns àmbits d’interès propis, així com desenvolupar metodologies projectuals que posin a prova qualsevol intuïció conceptual.

L’objectiu final consisteix en l’elaboració d’un Avantprojecte que aglutini:
Una idea de projecte argumentant l’interès, necessitat, i viabilitat.
Recerca amb processos d’experimentació formal i tecnològica.
Recerca que defineixi un marc referencial conceptual, posicionant i direccionant la proposta.
Un imaginari audiovisual referencial adient al projecte.
Un prototip formal.

Relació de continguts

Tècniques d’identificació d’interessos propis:
– Dinàmiques d’anàlisi compartit de projectes propis
– Processos d’identificació d’interessos propis

Metodologies de recerca:
– Revisió de mètodes de recerca
– Experimentació i testeig de mètodes
– Elecció metodològica d’acord amb uns objectius definits

Processos de ideació de projectes:
– Tècniques de brainstorming
– Anàlisi de referències: visuals, conceptuals, textuals…
– Activitats d’ideació ràpida
– Tècniques de concreció

Preparació d’un avant-projecte:
– Revisió de les fases d’un projecte d’investigació en disseny
– Situar el projecte, d’acord amb el propi relat.
– Construir un relat propi en diàleg amb un marc referencial conceptual
– Escriptura de les parts en que ha de comptar un avant-projecte: paraules clau, introducció, motivació, objectius, metodologia,referències, escriptura del primer plantejament, documentació dels primers prototips/experimentacions, primeres conclusions.
– Documentació
– Tècniques de presentació en públic de projectes.

Activitats d'Avaluació

Observació de la participació, Seguiment del treball realitzat, Realització de treballs o projectes

Criteris específics

Els percentatges d’avaluació són el següents:

  1. – Repte #1. Primeres aproximacions: 10%
  2. – Repte #2. El primer relat: 15%
  3. – Repte #3. Experimentacions. Ideació: 15%
  4. – Repte #4. Entrega Final i Presentació de l’Avantprojecte.
    – Formalització del prototip 20%
    – Documentació (pdf) 20%
    – Presentació i posada en escena de l’avantprojecte 15%

    Regularitat de treball i participació a les dinàmiques de classe 5%.

Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe, Sessions de tutories individual, Sessions de treball autònom individual

Altres metodologies docents

 Els treballs d’experimentació tecnològica seran individuals degut a la seva natura tècnica.

*En cas d’una situació d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà a la virtualitat en la seva totalitat i s’adequarà la metodologia a aquest nou context. 

Activitats formatives

1. Exposició magistral professor
2. Visualització de videos i conferències
3. Anàlisi i exposició de material gràfic, pictogràfic…
4. Confecció de vídeos i/o materials audiovisuals
5. Estudi de cas, supòsit pràctic
6. Correcció/revisió d’exercicis i seguiment

Bibliografia

Bàsica:
Muratovsky, G. (2016). Research for Designers. London: Sage.

Altres recursos complementaris:

Agarwal, M. 2013. Iconic Architecture: Projection Mapping Pop-up Books. [online]. Accessible a: http://issu.com/manasiagarwal/docs/mixed_reality_pop-up_books [Setembre 2014]

Figure53.com, 2014. Figure 53 presents: QLAB 3. [online] Accessible a: http://figure53.com [16 setembre 2014].

Projectorcentral.com, 2014. Projection Calculator Pro – Projector to screen distance. [online] Accessible a: http://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm [16 Setembre 2014]

Santacana, J. 2011. Manual de Museografia interactiva. Barcelona. Editorial TREA.

Vvvv, 2014. How to project on 3D Geometry. [online] Accessible a: http://www.vvvv.org/documentation/how-to-project-on-3d-geometry [16 Setembre 2014]
The Creators Project, (2015). The Creators Project | La tecnología y las mentes jóvenes más brillantes de la música, el arte, el cine y el diseño. [online] Available at: http://thecreatorsproject.vice.com/es [Accessed 29 Sep. 2015].

Titulació:Grau en Disseny
Curs:4rt
Semestre:
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GDVA34
Tipus:Optativa
Matèria:Projectes de Disseny Gràfic i Comunicació Visual
Dept. de coordinació:Itinerari d’Audiovisual
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: set. 4, 2024

Competències:

Competencies generals
CG1 . Exercir la professió des de la pràctica creativa i el compromís ètic per desenvolupar propostes professionals de qualitat que aportin innovació i contribueixin al benestar i a la transformació social.
, CG2. Projectar els valors de la sostenibilitat i la inclusió en la pràctica professional com a dissenyadors contemporanis, operant de manera respectuosa amb la diversitat, atès diferents contextos i usuaris.

Competències bàsiques
CB3. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea destudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d’índole social, econòmica, científica o ètica.
, CB4. Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
, CB5. Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats daprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau dautonomia.
Competències transversals
CT5. Exercir la ciutadania activa i la responsabilitats individual amb el compromís en els valors democràtics, de sostenibilitat i de disseny universal, a partir de pràctiques basades en l’aprenentatge i servei i la inclusió social.
, CT6. Emprar diferents formes de comunicació tant orals com escrites o audiovisuals, tant en llengua pròpia com estrangera, amb correcció en l’ús, la forma i el contingut.
, CT7. Esdevenir l’actor principal del propi procés formatiu orientat cap a la millora personal i professional i, per adquirir una formació integral que permeti aprendre a conviure en un context de diversitat lingüística i amb realitats socials, culturals, de gènere i econòmiques molt diverses.
Competències específiques
CE1 . Analitzar críticament i avaluar les implicacions i les conseqüències de les propostes plantejades en els projectes de disseny, tant propis com aliens, per tal d’adequar-los al context social, econòmic, polític i cultural tractat.
, CE2. Integrar els coneixements i els plantejaments de referents culturals, artístics i històrics específics del disseny en l’exercici de la pràctica dels projectes de disseny de manera creativa i innovadora.
, CE3. Realitzar processos d’experimentació, de conceptualització i de comprovació que permetin dur a terme, amb capacitat propositiva i resolutiva, propostes projectuals de disseny que generin solucions a problemàtiques reals o possibles, tenint en compte la integració de plantejaments culturals, artístics i instrumentals.
, CE4. Aplicar metodologies d’investigació adequades i variades segons l’objecte d’estudi, tant en la gestió del coneixement com en l’experimentació i la producció formal que responguin a inquietuds acadèmiques i professionals.
, CE5. Dominar les tècniques de representació gràfica, les eines de representació digital, així com els llenguatges expressius i la producció formal manual específics dels diferents àmbits del disseny per poder-les aplicar de forma coherent als processos d’ experimentació, de desenvolupament , de realització i de presentació dels projectes professionals.
, CE7. Considerar les propietats i el comportament dels materials propis dels diferents àmbits dels disseny, per tal de poder-los emprar a nivell professional en les produccions pròpies amb sensibilitat estètica i responsabilitat social i mediambiental.
, CE8. Dominar l’ús dels codis de comunicació estètics i simbòlics, així com el llenguatge específic del disseny, per tal d’adequar la intenció comunicativa del projecte proposat a la percepció real de l’usuari.
, CE9. Resoldre projectes de disseny que aportin solucions alternatives i proposin millores, atenent a condicionants de funcionalitat i viabilitat, que permetin respondre amb antelació a problemàtiques o situacions de canvi, amb una producció formal de nivell professional.
, CE10. Contribuir de forma efectiva en estructures de cooperació i col·laboració al desenvolupament de propostes d’actuació amb capacitat d’adaptació a diferents formes de treball d’equips creatius.

Resultats d'aprenentatge:

– Sap realitzar un procés d’experimentació formal, matèrica , tecnològica i sap extreure’ns conclusions sobre la seva aplicació en un projecte.
– Sap realitzar un avant-projecte argumentant l’interès , viabilitat, i motivacions per a realitzar-lo.
– Construeix, a través del registre, un marc referencial cultural, artístic, i estètic, des de què poder desenvolupar un projecte de disseny.
– Argumenta amb rigor un procés de recerca en disseny utilitzant metodologies variades.
– Utilitza els mitjans al seu abast per crear objectes de disseny transmèdia.