Grau en Disseny

/

2023-2024

Projectes de Disseny Gràfic III

Professor/a:Marina Salazar

Sinopsi

L’assignatura proposa dos projectes de perfil molt diferent per practicar la capacitat dels alumnes a adaptar-se a les condicions de què disposa i identificar en quins se sent més còmode. Els projectes alternen l’atzar, el client i la llibertat creativa, i les classes incorporen la dinàmica de treball d’encàrrecs professionals, posant especial atenció en els acabats formals, la comunicació i presentació dels projectes. 

Objectius de l'assignatura

És essencial que l’estudiant experimenti i comprengui la dinàmica real de treball que es maneja en el món professional. Això significa no sols familiaritzar-se amb les tasques assignades, sinó també amb tot el procés que comporta completar un encàrrec de disseny. Des de la conceptualització inicial, passant per la metodologia de recerca i desenvolupament, fins a arribar a la presentació final, és crucial que l’estudiant s’endinsi i domini cada etapa.

Per a garantir una formació completa, és igualment vital introduir als estudiants al món de les eines i recursos del disseny. Això abasta des de les tècniques analògiques tradicionals, que serveixen de base i sovint aporten un valor autèntic i analògic, fins a les modernes tècniques digitals, que permeten una àmplia gamma de possibilitats interactives i adaptatives. El coneixement i habilitat per a moure’s entre aquests mons, no sols enriquirà el seu repertori creatiu, sinó que també els prepararà per a enfrontar amb versatilitat i solidesa qualsevol desafiament del disseny contemporani.

Relació de continguts

  • Introducció a l’assignatura.
  • Brífing i contrabrífing.
  • Recerca.
  • Conceptualització – Ideació.
  • Procés i metodologia projectual de disseny gràfic aplicada a suports analògics, digitals i audiovisuals.
  • Creativitat, estratègia de comunicació, arquitectura de la informació i optimització de recursos en, suports físics, suports digitals, online i audiovisuals.
  • Recerca en noves formalitzacions de projectes tant en suport online com offline.
  • Presentació i defensa de projectes.

Activitats d'Avaluació

Observació de la participació, Seguiment del treball realitzat, Informes dels estudiants, tutors, Realització de treballs o projectes

Criteris específics

Criteris

La nota final es calcula sumant els percentatges:

Projecte_01: 40%

Pre-entrega P_02: 10%

Projecte_02: 50%

Sistema d’avaluació

  • Observació a la participació a classe
  • Observació i seguiment del treball autònom
  • Revisió de lliuraments
  • Seguiment i correcció del treball dirigit
  • Observació a la participació a activitats complementàries

Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe, Sessions de treball en grups reduïts, Sessions de tutories individual, Sessions de tutories en grup, Sessions de treball autònom individual, Sessions de treball autònom en grup

Altres metodologies docents

El cas d’una situació  d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà  a la virtualitat en la seva totalitat  i s’adequarà la metodologia a aquest nou context.

Activitats formatives

  • Càpsules de recerca formatives i pràctiques
  • Visualització de videos i conferències
  • Visites externes
  • Simulacres, jocs, dinàmiques, …
  • Confecció d’esquemes, presentacions gràfiques, mapes conceptuals
  • Anàlisi i exposició de material gràfic, pictogràfic…
  • Debats, converses o grups de discussió
  • Confecció de vídeos i/o materials audiovisuals per la creació de narratives
  • Construcció/elaboració de materials o productes
  • Estudi de cas, supòsit pràctic amb client
  • Disseny, planificació i/o desenvolupament de propostes d’intervenció/investigació
  • Exposicions orals i defenses de projectes
  • Discussions i comentaris de documents
  • Recerca d’informació bibliogràfica, investigació documental
  • Testatge del projecte, estudi, revisió, esgotament i reiteració
  • Correcció/revisió d’exercicis i seguiment, feedback del projecte, autoavaluació i comentaris de nota
  • Confecció de portafolis, memòries, projectes, diaris reflexius…

Bibliografia

Carelman, J., 1991. Catálogo de objetos imposibles. Italia, ALINCO Munari, B., 1981.

¿Cómo nacen los objetos?, Barcelona: Editorial Gustavo Gili S.A. Papanek, V., 2014.

Diseñar para el mundo real, Barcelona: Pol·len Edicions. Lidwell, W., Holden, K. & Butler, J., 2003. Universal Principles of Design, Gloucester: Rockport Publishers, Inc. Jardí, E. 2012.

Pensar con imágenes. 1st ed. Barcelona: Gustavo Gili. Braidotti, R. (2015)

Lo Posthumano. Barcelona. Gedisa. Calvino, I. (1972)

Las ciudades invisibles. Italia. Einaudi. Groys, B. (2008)

Bajo sospecha. Primera edición. Edición original en lengua alemana. Unter Verdacht. Kessels, E. (2016)

¡Qué desastre! Como convertir errores épicos en éxitos creativos. Londres. Phaidon. Kulka, T. (2011)

La tecnología es la sociedad hecha para que dure. A: Domènech, M. i Perec, G. (1978)

La vida instrucciones de uso. Barcelona. Anagrama. Proust, M. (2002)

El mundo imaginario de. Barcelona. Paidós. Stiegler, B. (2005)

Bases del diseño gráfico, investigación en el diseño 1st ed., Barcelona: Parramón. Lupton, E.2012.

Intuición, acción, creación. 1st ed. Barcelona: Gustavo Gili.

Design Fiction: A Short Essay on Design, Science, Fact and Fiction. Grand, S., & Wiedmer, M. (n.d.). Design Fiction: A Method Toolbox for Design Research in a Complex World. Retrieved from Dunne y Raby (2013)

Speculative Everything: Design, Fiction, and Social Dreaming. The MIT Press. HAN, Byung-Chul (2016)

Captura de pantalla 2019-09-30 a las 22.50.19
Titulació:Grau en Disseny
Curs:4rt
Semestre:
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GDVG04
Tipus:Optativa
Matèria:Projectes de Disseny Gràfic i Comunicació Visual
Dept. de coordinació:Departament de Projectes de Disseny
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: oct. 3, 2023

Competències:

Competencies generals
CG1 . Exercir la professió des de la pràctica creativa i el compromís ètic per desenvolupar propostes professionals de qualitat que aportin innovació i contribueixin al benestar i a la transformació social.
, CG2. Projectar els valors de la sostenibilitat i la inclusió en la pràctica professional com a dissenyadors contemporanis, operant de manera respectuosa amb la diversitat, atès diferents contextos i usuaris.

Competències bàsiques
CB3. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea destudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d’índole social, econòmica, científica o ètica.
, CB4. Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
, CB5. Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats daprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau dautonomia.
Competències transversals
CT5. Exercir la ciutadania activa i la responsabilitats individual amb el compromís en els valors democràtics, de sostenibilitat i de disseny universal, a partir de pràctiques basades en l’aprenentatge i servei i la inclusió social.
, CT6. Emprar diferents formes de comunicació tant orals com escrites o audiovisuals, tant en llengua pròpia com estrangera, amb correcció en l’ús, la forma i el contingut.
, CT7. Esdevenir l’actor principal del propi procés formatiu orientat cap a la millora personal i professional i, per adquirir una formació integral que permeti aprendre a conviure en un context de diversitat lingüística i amb realitats socials, culturals, de gènere i econòmiques molt diverses.
Competències específiques
CE1 . Analitzar críticament i avaluar les implicacions i les conseqüències de les propostes plantejades en els projectes de disseny, tant propis com aliens, per tal d’adequar-los al context social, econòmic, polític i cultural tractat.
, CE2. Integrar els coneixements i els plantejaments de referents culturals, artístics i històrics específics del disseny en l’exercici de la pràctica dels projectes de disseny de manera creativa i innovadora.
, CE3. Realitzar processos d’experimentació, de conceptualització i de comprovació que permetin dur a terme, amb capacitat propositiva i resolutiva, propostes projectuals de disseny que generin solucions a problemàtiques reals o possibles, tenint en compte la integració de plantejaments culturals, artístics i instrumentals.
, CE4. Aplicar metodologies d’investigació adequades i variades segons l’objecte d’estudi, tant en la gestió del coneixement com en l’experimentació i la producció formal que responguin a inquietuds acadèmiques i professionals.
, CE5. Dominar les tècniques de representació gràfica, les eines de representació digital, així com els llenguatges expressius i la producció formal manual específics dels diferents àmbits del disseny per poder-les aplicar de forma coherent als processos d’ experimentació, de desenvolupament , de realització i de presentació dels projectes professionals.
, CE7. Considerar les propietats i el comportament dels materials propis dels diferents àmbits dels disseny, per tal de poder-los emprar a nivell professional en les produccions pròpies amb sensibilitat estètica i responsabilitat social i mediambiental.
, CE8. Dominar l’ús dels codis de comunicació estètics i simbòlics, així com el llenguatge específic del disseny, per tal d’adequar la intenció comunicativa del projecte proposat a la percepció real de l’usuari.
, CE9. Resoldre projectes de disseny que aportin solucions alternatives i proposin millores, atenent a condicionants de funcionalitat i viabilitat, que permetin respondre amb antelació a problemàtiques o situacions de canvi, amb una producció formal de nivell professional.
, CE10. Contribuir de forma efectiva en estructures de cooperació i col·laboració al desenvolupament de propostes d’actuació amb capacitat d’adaptació a diferents formes de treball d’equips creatius.

Resultats d'aprenentatge:

Aplica una recerca activa, amplia i critica, en totes les dimensiones del projecte: teòric, social, material, metodològica, tecnològica….

Genera solucions i idees alternatives de forma creativa i coherent.

Resoldre a nivell formal acabats professionals envers el brífing amb qualitat i precisió.

Comunica i saber transmet clarament el missatge o funció del projecte.

Genera exercicis complexos amb veu pròpia que reflecteixin la seva autenticitat i diferenciació, posicionant-se a través dels valors que estableixin.

Assumir riscos i explorar formats fent propostes agosarades. Buscar terrenys desconeguts, punts de vista sorprenents.

Saber cohesionar de forma no arbitraria, els objectius, les formes, les tècniques, estètiques, conceptes, agents, teories, contextos relacionats.