Grau en Belles Arts

/

2024-2025

Pensament contemporani i pràctiques artístiques

Professor/a:Núria Gómez Gabriel

Sinopsi

Aquesta és una assignatura de formació bàsica que forma part de la matèria Fonaments Teòrics de les Pràctiques Artístiques, i té per objectiu introduir l’estudi i la reflexió sobre els marcs teòrics i conceptuals més rellevants per a les pràctiques artístiques contemporànies, prestant especial atenció al període que va des dels anys setanta del segle XX fins a l’actualitat. Superat el debat al voltant de la cultura postmoderna –central als anys vuitanta i noranta– fins al nostre passat més immediat, s’analitzaran les transformacions culturals marcades en les darreres dècades pel neoliberalisme, entès com un model de producció cultural dominant que es fonamenta en un conjunt de relacions de poder, sistemes de valor, formes d’organització i orientacions estètiques que s’inscriuen en les institucions culturals i educatives, però també en la producció de les nostres formes de vida i la nostra subjectivitat. L’assignatura suposa una continuació de Pensament Modern i Pràctiques Artístiques, i presenta una mirada crítica sobre el discurs historiogràfic a partir de tres blocs o eixos temàtics els quals anomenarem obertures ontològiques de la contemporaneïtat.

Objectius de l'assignatura

  • Saber identificar les visions heretades de la modernitat en el pensament contemporani i les pràctiques artístiques actuals.
  • Formular projectes o situacions a través de les quals creem espais de relació interseccional, de contacte, fricció o contagi amb i entre els diferents agents, comunitats, públics i xarxes de les arts i el pensament contemporani.
  • Activar i posar en joc qüestions vinculades a la cultura, el pensament i la creació contemporània, entenent-les com a eines que ens permet construir un posicionament crític i una manera de fer prospectiva envers la realitat actual.
  • Analitzar de manera crítica les ontologies del present contemporani i proposar noves perspectives per abordar qüestions o problemes identificables.
  • Conèixer i emprar metodologies de recerca i estratègies de creació, comunicació i difusió en el camp del pensament contemporani i les pràctiques artístiques.
  • Reforçar hàbits d’aprenentatge i acompanyar l’autonomia en els processos de recerca artística.
  • Adquirir la caixa d’eines necessàries per a les escriptures del pensament contemporani.
  • Gestionar de manera crítica i creativa els vincles i els instruments teòrics.
  • Integrar una sèrie de registres de lectura per a la bibliodiversiat.
  • Identificar comunitats vinculades i vinculants al treball propi.  
  • Adequar el treball propi als contextos específics d’implementació. 

Relació de continguts:

Bloc 1. La crítica al patriarcat i els estudis de gènere més enllà de la identitat 

El patriarcat, com un sistema hieràtic que fomenta les relacions de poder i reprodueix mecanismes assentats en la competitivitat, l’opressió, el capacitisme, el racisme i la violència de gènere, s’ha vist qüestionat al llarg de les últimes dècades per les diverses lluites estètiques i polítiques que han erigit les artistes, activistes, escriptores i pensadores que afronten els principals debats que travessen avui els feminismes. Aquest primer bloc està dedicat als discursos postidentitaris i les dissidències de gènere, en especial a  les veus compromeses amb el valor de la pluralitat des d’una perspectiva crítica que desafia els discursos centrats en qui som per indagar en projectes artístics que promouen una defensa del feminisme en aliança amb altres moviments i lluites socials.

Enunciat 1: LABIAR EL DESIERTO

La poètica del glossari i la documentació de fonts per a la bibliodiversitat

Treball orientat a les primeres fases d’elaboració conceptual. D’una banda, la declinació de conceptes de la contemporaneïtat des d’un ventall el més ampli possible de dimensions o variables d’observació i anàlisi (relacions de poder, econòmica, sociològica, psicològica, emocional, material, tecnològica, científica, etimològica, filosòfica, epistemològica, lingüística i poètica, geogràfica, astral, climàtica, mediambiental, històrica i transhistòrica –des dels 1970, 1980, 1990, 2000, etc. fins a l’actualitat). I, de l’altra, s’incidirà en la creació d’un arxiu de referents teòrics i pràctics per a la bibliodiversitat. És a dir que s’elaborarà un arxiu de pràctiques artístiques i fonts bibliogràfiques dedicades al pensament circumdant als motius d’interès personal, amb la intenció de raonar quines són les veus i materials que ens acompanyen en qualsevol procés de documentació i/o creació artística.

Bloc 2. La persistència del colonialisme (altres històries de l’art) 

Amb tota probabilitat, si es fes una enquesta d’opinió sobre el colonialisme, la majoria de la gent diria que aquest fenomen és cosa del passat i que avui dia els casos de superioritat colonial són insignificants. Això es deu a la creença generalitzada que el colonialisme, en la seva versió de finals del segle XIX, està en gran manera obsolet. És indiscutible que el Regne Unit, França, Països Baixos, Bèlgica, Itàlia i Espanya van implementar de maneres diferents i en el seu propi espai, el reconeixement de la independència a les seves colònies després de la Segona Guerra Mundial. Però, en molts casos, aquestes commemoracions d’independència van ser substituïdes per altres relacions, tot prolongant situacions de control i sotmetiment en un fenomen conegut com a neocolonialisme. Aquest bloc temàtic ofereix assajos visuals, articles, projectes artístics i entrevistes que donen una mirada àmplia i crítica a aquest fenomen, buscant articular-lo a través de temes paral·lels, tangencials o centrals al colonialisme com el postcolonialisme, la decolonialitat, la memòria i el sud global.

Enunciat 2: INTERSECCIONAL TOTAL

Preguntes, genealogies i diagrames del pensament

Paral·lelament als continguts del bloc 2 de l’assignatura i la transferència a l’aula de diverses perspectives crítiques de la teoria interseccional, es formulen algunes preguntes de recerca i entorn dels problemes del pensament contemporani detectats al llarg del procés de conceptualització del treball 1. Aquestes preguntes o disparadors inicials són la base de treball per a  l’elaboració d’un diagrama del pensament que recull les principals idees i arguments detectats al llarg de la fase de documentació. Els diagrames del pensament són eines gràfiques per a organitzar i representar el coneixement, i que tenen com a objectiu la plasmació de la interrelació de les idees o conceptes que es té sobre un tema. Per a que els vincles i les relacions entre nodes d’informació siguin assertius cal investigar sobre referents formals i conceptuals en l’elaboració de diagrames del pensament, en l’àmbit del disseny de la comunicació i les pràctiques artístiques, però també  caldria aturar-se en la mateixa especulació de sistemes formals que puguin acompanyar de la millor manera l’organització genealògica de la informació de la qual disposem.

Bloc 3. La crisi del pensament racional: ficció especulativa i alienitat

Vivim en una època dominada per l’estranyesa i la superació del pensament crític. En aquest àmbit de coneixement que anomenarem postracionalitat, l’assignatura versa sobre els conceptes d’utopia, ucronia, distopia i anti-intel·lectualitat: la càbala, l’alquímia, el pensament màgic, la metafísica i la ficció científica com una meta-història en la qual els agents implicats manipulen la realitat. A través del treball de diverses artistes, autores i curadores d’art es proposa una reflexió crítica entorn de la noció transdisciplinària entre ciència, tecnologia, filosofia i art. L’objectiu d’aquest bloc temàtic consisteix en indagar formats d’intercanvi i producció de coneixement que escapen a la raó moderna i que imbriquen agencialitats més enllà del que és pròpiament humà.

Des d’aquesta perspectiva, treballarem metodologies pròpies de la ficció i la  teoria-ficció, les quals apliquen el marc epistemològic del qual traduït al català en diríem alguna cosa així com “teoria de mons possibles” –i que en anglès es coneix com a “possible world theory”. De fet, la teoria-ficció estudia les relacions entre el món textual i el món del fora de text per poder explorar els límits de la imaginació plàstica y les seves vicissituds materials. Tanmateix, ens permet experimentar amb el teixit de relacions entre els sistemes de pensament abstracte i les materialitats que ens conformen i travessen. És a dir que la teoria-ficció, com a mètode de recerca i producció de coneixement, ofereix la possibilitat de suspendre l’ordre de les relacions establertes, la complexitat dels seus sistemes lingüístics i les jerarquies de sentit que se’n desprenen des d’una dimensió prospectiva pròpia de les pràctiques artístiques. En conseqüència, entenem que la teoria-ficció i les pràctiques especulatives materials tenen la capacitat de desestabilitzar un cert ordre social i configurar alternatives ètiques i polítiques més enllà dels mites i ficcions que en l’actualitat cohesionen la realitat simbòlica.

Enunciat 3: ALGUNOS TEXTOS

Relatoria curatorial i comunicació gràfica d’una exposició

Pràctica de ficció especulativa en la qual crearem el marc  conceptual d’una exposició-ficció i en materialitzarem la seva estratègia de comunicació mitjançant el disseny de diverses aplicacions gràfiques i narratives. Aquest projecte curatorial basat en la ficció pot ser de format lliure: una exposició (col·lectiva o individual), un podcast, una col·lecció editorial, sèrie de fanzines, cicle de performances, conferències, programa d’estudis, festes, excursions, intercanvis, celebracions, lectures, projeccions, tallers, etc. Ara bé, tot i que el format del projecte-ficció sigui totalment lliure, i malgrat que no es materialitzarà en el marc d’aquesta assignatura, el format haurà de ser coherent amb les línies discursives que es desprenen del seu marc conceptual, procurant que la forma i el contingut estiguin entrellaçats des de les seves respectives materialitats i textualitats, referents pràctics i teòrics, formats i suports, ubicacions i temporalitats, públics i comunitats, etc.).

Càpsules d’aprenentatge i dinàmiques a l’aula  

Els tres enunciats de treball s’acompanyen a l’aula mitjançant una sèrie de càpsules d’aprenentatge a l’aula dedicades a la transferència d’instruments i metodologies per al pensament contemporani: recursos per a la cerca de referents teòrics i pràctics de qualitat, concepte i conceptualització, com formular preguntes de recerca, la genealogia com a mètode crític del pensament, diagrames cognitius, text i textualitat, argumentació vs. fal·làcies argumentatives, models d’assaig, pensament curatorial, el model for-about-through. 

 

Activitats d'Avaluació

Seguiment del treball realitzat

Criteris específics

Bloc 1. La crítica al patriarcat i els estudis de gènere més enllà de la identitat

Enunciat 1. Labiar el desierto. La poètica del glossari i la documentació de fonts per a la bibliodversitat

Percentatge de la nota final: 20%

Bloc 2. La persistència del colonialisme (altres històries de l’art)

Enunciat 2. Interseccionalitat. Preguntes, genealogies i diagrames del pensament 

Percentatge de la nota final: 20%

Bloc 3. La crisi del pensament racional: ficció especulativa i alienitat.

Enunciat 3. Algunos Textos. Relatoria curatorial i comunicació gràfica d’una exposició

Percentatge de la nota final: 40%

Càpsules d’aprenentatge i dinàmiques a l’aula

Percentatge de la nota final: 20%

Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe

Activitats formatives

Exposició magistral

Debats, converses, grups de discussió  

Presentacions orals i/o audiovisuals  

Registres de lectura i escriptura creativa

Treball de camp fora de l’aula

Revisions i seguiments individuals  

Sessions d’anàlisi i crítica de treballs i projectes  

Visites externes

Converses a l’aula amb agents professionals del context

Bibliografia

Ahmed, S. (2023). Manual de la feminista aguafiestas. Buenos Aires: Caja Negra 

–––– (2022). ¡Denuncia! El activismo de la queja frente a la violencia institucional. Buenos Aires: Caja Negra 

–––– (2021). Vivir una vida feminista. Buenos Aires: Caja Negra 

Akotirene, C. (2018). Interseccionalidade (Feminismos Plurais). São Paulo: Jandría 

Almeida, S. (2019). Racismo estructural (Feminismos Plurais). São Paulo: Jandría 

Andaldúa, G. (2016). Borderlands / La frontera. La nueva mestiza. Madrid: Capitan Swing 

Aptheker, B. (1982). Woman’s Legacy: Essays on Race, Sex, and Class in American History. Amherst: University of Massachusetts. 

Clare, E. (2020). Una brillante imperfección. Madrid: Contenta Me Tienes 

Despentes, V. (2007). Teoría King Kong. Santa Cruz de Tenerife: Melusina 

Devulsky, S. (2021). Colorismo (Feminismos Plurais). São Paulo: Jandría 

Flores, V. (2022). La borra de la afonía. Buenos Aires: La Libre 

–––– (2022). Labiar el desierto. Buenos Aires: La Libre 

Freire, P. (1975). Pedagogía del oprimido. Madrid: Siglo XXI 

Halberstam, J. (2008). Masculinidad femenina. Madrid: Egales Editorial gay y lesbiana 

–––– (2018). El arte queer del fracaso. Madrid: Egales Editorial gay y lesbiana 

–––– (2020). Críaturas salvajes. El desorden del deseo. Madrid: Egales Editorial gay y lesbiana 

Hester, H. (2018). Xenofeminismo. Tecnologías de género y política de la reproducción. Buenos Aires: Caja Negra 

Hooks, B. (2020). ¿Acaso no soy una mujer?: Mujeres negras y feminismo. Barcelona: Consonni 

–––– (2022). Respondona. Pensamiento feminista, pensamiento negro. Barcelona: Paidós 

Ireland, A. (2022). Filosofía-Ficción: Inteligencia artificial, tecnología oculta y el fin de la humanidad. Barcelona: Holobionte 

Le Guin, U. K. (2018). Contar es escuchar. Madrid: Círculo de Tiza 

Maier, J. G. (2022). Algunos textos. Buenos Aires: Caracol 

Méndez, B. (2022). Autocienciaficción para el fin de la especie. Barcelona: H&O Editores 

Moreira, A. (2019). Racismo recreativo (Feminismos Plurais). São Paulo: Jandría 

Muñoz, J. E. (2020). Utopia Queer. El entonces y allí de la futuridad antinormativa. Buenos Aires: Caja Negra 

Nascimento, L. (2021). Transfeminismo (Feminismos Plurais). São Paulo: Jandría 

Petry, A. (2021). La calle. Barcelona: Seix Barral 

Preciado, P. B. (2011). Manifiesto contrasexual. Barcelona: Anagrama 

–––– (2022). Dysphora mundi. Barcelona: Anagrama 

Russ, J. (2018). Cómo acabar con la escritura de las mujeres. Madrid: Dos Bigotes 

Sagarra, M. (2021). Género. Una Inmersión Rápida. Barcelona: Tibidabo  

Sanz, M. (2018). Monstruas y centauras. Barcelona: Anagrama.   

Serra, C., Garaizábal, C., Macaya, L. (Coords.). (2021). Alianzas rebeldes. Un feminismo más allá de la identidad. Manresa: Bellaterra 

Shúa, A. M. (2023). Cómo escribir un microrrelato. Buenos Aires: Siglo XXI editores 

Sosa Villada, C. (2021). El viaje inútil. Trans / escritura. Córdoba: Ediciones DocumentA 

Soto Calderón, A. (2023). Imágenes que resisten. La genealogia como método critico. Barcelona: Ajuntament de Barcelona 

Tentoni, V. (2023). El color favorito. Buenos Aires: Gris Tormenta 

William, R. (2019). Apropriacão cultural (Feminismos Plurais). São Paulo: Jandría 

W.I.T.C.H. (2007). W.I.T.C.H. Conspiración Terrorista Internacional de las Mujeres del Infierno.  Comunicados y hechizos. Madrid: La Felguera 

Archivo Trans de la Memoria (AMT). Hotel Gondolin ubicat al barri de Villa Crespo, Buenos Aires. Durant anys, les 47 artistes i activistes trans que l’habiten han resistit a diversos desallotjaments. Avui, és una Associació Civil, un centre d’estudis, un espai cultural i una família.
Titulació:Grau en Belles Arts
Curs:2on
Semestre:1er
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GBF002
Tipus:Obligatòria
Matèria:Fonaments teòrics de les pràctiques artístiques

Competències:

Competències generals
CG2. Proyectar los valores de la sostenibilidad y la inclusión en la práctica profesional como artistas y diseñadores contemporáneos, operando de manera respetuosa con la diversidad, dado diferentes contextos y usuarios.

Competències transversals
CT1. Actuar con espíritu y reflexión críticos ante el conocimiento en todas sus dimensiones, mostrando inquietud intelectual, cultural y científica y compromiso hacia el rigor y la calidad en la exigencia profesional.
, CT6. Usar distintas formas de comunicación, tanto orales como escritas o audiovisuales, en la lengua propia y en lenguas extranjeras, con un alto grado de corrección en el uso, la forma y el contenido.
, 9: CT8. Adquirir estrategias para la intervención y promoción de la igualdad de género y la equidad entre las personas.
Competències bàsiques
CB1. Que los estudiantes hayan demostrado poseer y comprender conocimientos en un área de estudio que parte de la base de la educación secundaria general, y se suele encontrar a un nivel que, si bien se apoya en libros de texto avanzados, incluye también algunos aspectos que implican conocimientos procedentes de la vanguardia de su campo de estudio.

Competències específiques
CE1 . Reflexionar críticamente y evaluar las implicaciones y las consecuencias de las prácticas artísticas situadas, tanto las propias como las ajenas, poniéndolas en relación con los distintos contextos sociales, económicos, políticos, científicos, tecnológicos y culturales en los que se inscriben e inciden.
, CE2. Integrar los conocimientos y los planteamientos de los marcos de referencia artísticos contemporáneos e históricos en el ejercicio de la práctica de forma consciente, crítica e innovadora.
, CE4. Aplicar metodologías de investigación adecuadas y ajustadas a cada objeto de estudio, tanto en la gestión del conocimiento como en la experimentación y la producción formal, que respondan a inquietudes académicas y profesionales.
, CE11. Estructurar razonamientos y discursos que respondan de forma ajustada tanto a la propia práctica como a la ajena, articulándolos de forma crítica y argumentada en contextos de discusión y análisis.

Resultats d'aprenentatge:

Adquireix i demostra coneixements avançats dels aspectes teòrics i pràctics i de la metodologia de treball a l’àmbit de les pràctiques artístiques. (CB1)

Mostra actituds de respecte per la diversitat lingüística, social i cultural. (CT5)

Actua amb respecte per la diversitat i la igualtat d’oportunitats tenint en compte la intersecció de la desigualtat de gènere amb altres eixos de desigualtat (edat, classe, raça, sexualitat i identitat/expressió de gènere, diversitat funcional, etc.). (CT8)

Fomenta la igualtat de gènere en el marc de la pràctica. (CT8)

Reconeix els principals tipus de col·lectius, agents i pràctiques que operen com a resposta i/o qüestionament a l’àmbit institucional de l’art, les formes que adopten i el rol que tenen. (CE1)

Mostra coneixements sòlids sobre el rol de les pràctiques artístiques en relació amb l’activisme, la mediació i la pedagogia. (CE2)

Participa activament en processos de producció col·lectiva de sabers. (CE10)

Recomanacions

Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures futures recomanades:
Darrera actualització: set. 23, 2024