Grau en Disseny

/

2022/2023

Expressió Gràfica II (interiors)

Professor/a:Eduard Fernández Garcia

Sinopsi

Aquesta assignatura introdueix als alumnes a les eines, llenguatges i mètodes d’expressió gràfica relacionats amb els diferents àmbits del disseny mitjançant eines de representació gràfica assistides per ordinador i un procés d’immersió al món dels materials i del maquetisme. Eines específiques del procés de disseny de l’espai. El plantejament de l’assignatura des d’una doble vessant permet passar contínuament del llenguatge bidimensional al tridimensional potenciant la visió global de l’espai i desenvolupant diferents llenguatges d’expressió i comprensió d’aquest. Descobrint, constatant, dissenyant i comunicant a través del mateix procés expressiu.

Objectius de l'assignatura

Aquesta assignatura té com a objectiu principal introduir als alumnes a les eines, llenguatges i mètodes d’expressió gràfica relacionats amb els diferents àmbits del disseny.

L’assignatura consisteix en una introducció a les eines de representació gràfica assistides per ordinador  combinada amb una immersió al món dels materials i del maquetisme, com a eines específiques del procés de disseny de l’espai.

El plantejament de l’assignatura des d’una doble vessant permet passar contínuament del llenguatge bidimensional al tridimensional.

L’alumne haurà de potenciar la visió global de l’espai i desenvolupar diferents llenguatges d’expressió i comprensió d’aquest. També haurà de ser capaç de representar mitjançant l’Autocad els plànols reals d’un espai tridimensional prèviament imaginat, per finalment expressar oral i gràficament el projecte creat aconseguint una comunicació fluida, formant part d’un grup de treball amb condicionants i propostes argumentades i discutides. També haurà de saber aplicar a través del disseny i construcció de vàries maquetes els conceptes assimilats al primer semestre, mitjançant la introducció de tècniques avançades, la utilització de compostos i combinacions de diferents materials i la investigació de tècniques de fotomuntatge.

Relació de continguts

. Anàlisi de les eines d’expressió gràfica (deconstrucció)

L’organització de l’assignatura contempla que es desenvolupin simultàniament durant cada semestre les eines de representació gràfica assistides per ordinador amb la immersió al món dels materials i del maquetisme. el temari està creat de manera global per enllaçar conceptes i mantenir sempre una visió abstracta i global dels espais treballats.

. Aplicació de les diferents tècniques de representació

Representació de l’espai, abstracció i esquematització de formes i conceptes, procés de síntesis formal i conceptual.

Recerca i constatació de diferents llenguatges expressius. Assimilació i adaptació buscant un llenguatge propi.

. Estudi de les proporcions / Estudi de la forma i del volum

Creació d’un projecte global. Representació i expressió plana i volumètrica d’un projecte creat en l’imaginari de cada alumne. Treball a nivell individual mitjançant tècniques avançades de representació. Exposició final amb làmines de síntesi, representació del procés executiu i creatiu i defensa verbal corresponent.

. Aplicació de diferents tipus de prototipatge

Disseny i construcció dels diferents projectes proposats. Tècniques i materials corresponents.

Exploració de l’ús del fotomuntatge com a medi d’expressió.

Activitats d'Avaluació

Observació de la participació, Seguiment del treball realitzat, Realització de treballs o projectes, Presentació de projectes

Criteris específics

. La participació activa a classe, a l’entorn virtual o altres plataformes i el seguiment del treball realitzat al Taller es valoraran amb un 15%

El treball  amb referents i formalització d’un ‘book of copies’ es valorarà amb un 10%

La correcta realització i presentació del primer exercici es valorarà amb un 25%

La correcta realització i presentació del segon exercici es valorarà amb un 30%

La correcta realització i presentació del tercer exercici es valorarà amb un 20%

Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe, Sessions de treball en grups reduïts, Sessions de tutories individual, Sessions de tutories en grup, Sessions de treball autònom individual, Sessions de treball autònom en grup

Altres metodologies docents

Activitats formatives

Exposició magistral del professor, visualització de videos i conferències, confecció d’esquemes, presentacions gràfiques, mapes conceptuals, pòsters … exposicions orals i defenses de projectes, preparació individual de proves, estudi personal del contingut i realització d’activitats o exercicis d’aplicació.

Bibliografia

Flores, R., Prats, E., 2014. Pensado a mano. La arquitectura de Flores&Prats. México D.F: Arquine.

Lang, P., Menking, W., 2003. Superestudio. Life Without Objects. Milan: Skira.

Farrelly, L., 2008. Técnicas de representación: bocetos y escalas, imágenes ortogonales, maquetas, representación CAD, etc. Madrid: Promopress.

Neufert, E.,1995. Arte de proyectar en arquitectura. Barcelona: Gustavo Gili.

Navarro Lizandra, J.,2002. Maquetas modelos y moldes: materiales y técnicas para dar forma a las ideas. Castelló de la plana: Universitat Jaume I.

Knoll, W., Hechinger, M., 1995. Maquetas de arquitectura: técnicas y construcción. 3ª ed. Barcelona: Gustavo Gili.

Úbeda Blanco, M.,2002. La maqueta como experiencia del espacio arquitectónico. Valladolid: Secretariado de Publicaciones. Universidad de Valladolid.

imatge1
Titulació:Grau en Disseny
Curs:2on
Semestre:4rt
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GDB062
Tipus:Obligatòria
Matèria:Expressió Gràfica
Dept. de coordinació:Departament de Materialitats i tecnologies.
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: febr. 21, 2024

Competències:

Competencies generals
CG1 . Exercir la professió des de la pràctica creativa i el compromís ètic per desenvolupar propostes professionals de qualitat que aportin innovació i contribueixin al benestar i a la transformació social.
, CG2. Projectar els valors de la sostenibilitat i la inclusió en la pràctica professional com a dissenyadors contemporanis, operant de manera respectuosa amb la diversitat, atès diferents contextos i usuaris.

Competències bàsiques
CB1. Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea destudi que parteix de la base de leducació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l’avantguarda del camp d’estudi.
, CB2. Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements a la seva feina o vocació d’una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l’elaboració i la defensa d’arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d’estudi.
Competències transversals
CT6. Emprar diferents formes de comunicació tant orals com escrites o audiovisuals, tant en llengua pròpia com estrangera, amb correcció en l’ús, la forma i el contingut.
Competències específiques
CE2. Integrar els coneixements i els plantejaments de referents culturals, artístics i històrics específics del disseny en l’exercici de la pràctica dels projectes de disseny de manera creativa i innovadora.
, CE3. Realitzar processos d’experimentació, de conceptualització i de comprovació que permetin dur a terme, amb capacitat propositiva i resolutiva, propostes projectuals de disseny que generin solucions a problemàtiques reals o possibles, tenint en compte la integració de plantejaments culturals, artístics i instrumentals.
, CE5. Dominar les tècniques de representació gràfica, les eines de representació digital, així com els llenguatges expressius i la producció formal manual específics dels diferents àmbits del disseny per poder-les aplicar de forma coherent als processos d’ experimentació, de desenvolupament , de realització i de presentació dels projectes professionals.

Resultats d'aprenentatge:

Aplica correctament, seguint els mètodes exposats a classe les diferents tècniques de representació vinculades a les diferents disciplines del disseny

Visualitza resultats de diferents tècniques de representació gràfica i analitza el procés amb el que s’ha realitzat.

Coneix les proporcions, formes i volums en les diferents tècniques de representació vinculades al disseny.

Utilitza les proporcions formes i volums en les diferents tècniques de representació per a realitzar prototips i comprovar-ne la seva funcionalitat.

Aplica els seus coneixements, la comprensió i les seves capacitats de resolució de problemes en l’àmbit professional del disseny de forma creativa i innovadora

Llegeix plànols bidimensionals d’una manera professional, entén l’espai representat i recrea la tercera dimensió mentalment. Realitza maquetes ajustades a paràmetres reals

Aplica els seus coneixements, la comprensió i les seves capacitats de resolució de problemes en l’àmbit professional del disseny de forma creativa i innovadora