Grau en Disseny

/

2023-2024

Eines informàtiques I

Professor/a:Glòria Deumal, Elisenda Fontarnau, Francisco Díaz, Anna Farré, Ricard Marimon, Daniel Tahmaz

Sinopsi

Eines informàtiques ofereix una introducció a múltiples tecnologies necessàries per a la pràctica del disseny. Aquesta assignatura conjuntament amb Eines Informàtiques II, estan estructurades en un sistema modular. L’estudiant en blocs de 5 setmanes anirà submergint-se en cada una de les tecnologies acompanyat per professors i professores especialitzades en les diferents tecnologies. Tanmateix, aquesta assignatura funciona com l’inici d’un procés d’autoaprenentatge que no acaba amb la finalització de l’assignatura. L’estudiant tindrà les bases perquè pugui continuar aprenent de manera autònoma durant tota la seva vida activa.

Objectius de l'assignatura

Els objectius de l’assignatura són els següents:

  1. Introduir a l’estudiant en les eines informàtiques vinculades al món del disseny, fent èmfasi en el programari propietari però també introduint-lo en el programari de codi obert.
  2. Fomentar en l’estudiant l’ús creatiu de les eines informàtiques, perquè pugui desenvolupar de forma inicial les seves pròpies creacions.
  3. Introduir les habilitats necessàries per ser competents digitalment en la professió, com ara trobar recursos de qualitat, emprar i compartir de manera ètica i responsable els recursos i continguts o treballar de manera col·laborativa.
  4. Fomentar l’aprenentatge autònom de les eines, necessari per acabar assolint un alt grau de domini i per adquirir estratègies d’autoaprenentatge què seran imprescindibles en el seu futur professional.
  5. Adquirir coneixements de cultura digital que els permeti acostar-se de manera crítica a les eines informàtiques.

Relació de continguts


L’assignatura es compon dels següents àmbits de pràctica:

Eines Informàtiques I

> TRACTAMENT DE LA IMATGE

> FOTOGRAFIA

> AUDIOVISUAL

Cada bloc de continguts desglossa el detall a les aules virtuals corresponents.

Activitats d'Avaluació

Observació de la participació, Seguiment del treball realitzat, Realització de treballs o projectes

Criteris específics

L’avaluació és continuada.

L’aprenentatge ha de ser progressiu, es valorarà mitjançant diversos exercicis que es valoraran al final de cada bloc d’eines (3 blocs per semestre).

La nota final del semestre serà el resultat de la nota mitjana entre les 3 notes.

Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe, Sessions de tutories individual, Sessions de tutories en grup, Sessions de treball autònom individual

Altres metodologies docents

Cada àmbit de treball (video, foto, 3d, imatge, etc) organitza les seves dinàmiques d’aprenentatge . El professorat, fent us de les eines on-line, oferiran als estudiants els continguts necessaris per a la compleció de l’assignatura.

Activitats formatives

Es proposa que l’estudiant resolgui reptes tècnic/creatius a classe. Perquè l’estudiant pugui resoldre’ls el professorat facilitarà una sèrie de recursos audiovisuals, tutorials, PDF i altres explicacions en persona. Durant la classe i també de manera autònoma haurà visionar els continguts que el professorat facilita.

Bibliografia

Cada bloc facilitarà la bibliografia a través del Campus Virtual.

Todd Quackenbush - Unsplash
Titulació:Grau en Disseny
Curs:1er
Semestre:1er
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GDF011
Tipus:Formació bàsica
Matèria:Informàtica
Dept. de coordinació:Departament de Materialitats i tecnologies.
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: nov. 11, 2023

Competències:

Competencies generals
CG1 . Exercir la professió des de la pràctica creativa i el compromís ètic per desenvolupar propostes professionals de qualitat que aportin innovació i contribueixin al benestar i a la transformació social.

Competències bàsiques
CB2. Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements a la seva feina o vocació d’una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l’elaboració i la defensa d’arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d’estudi.
Competències transversals
CT4. Mostrar habilitats per a l’exercici professional en entorns multidisciplinaris i complexos, en coordinació amb equips de treball en xarxa ja sigui en entorns presencials com virtuals, mitjançant l’ús informàtic i informacional de les TIC.
Competències específiques
CE5. Dominar les tècniques de representació gràfica, les eines de representació digital, així com els llenguatges expressius i la producció formal manual específics dels diferents àmbits del disseny per poder-les aplicar de forma coherent als processos d’ experimentació, de desenvolupament , de realització i de presentació dels projectes professionals.

Resultats d'aprenentatge:

  • Fa ús d’eines informàtiques diferents i diferents llenguatges per obtenir resultats diferents d’altres matèries .
  • Troba de manera experta recursos en línia de qualitat fent recerques complexes, gestionant correctament l’autoria, i els empra en aplicacions professionals.
  • Trobar de manera experta recursos i estratègies per l’autoaprenentatge de nou programari i del seu ús avançat, gestionant correctament i de manera responsable la seva identificació digital i l’ús de les fonts.
  • Usa de forma complexa recursos i estratègies de resolució de problemes relacionades amb l’aprenentatge (companys, professors, fonts en línia)
  • Aplica amb expertesa els seus coneixements, la comprensió i les seves capacitats de resolució de problemes en l’àmbit professional del disseny de forma creativa i innovadora
  • Usa amb expertesa i amb criteris professionals eines per a la comunicació i el treball col·laboratiu.
  • Comparteix continguts a Internet de manera responsable i segura, amb regularitat i amb expertesa i professionalitat.