Grau en Disseny

/

2022/2023

Creación y Autoría Digital IV

Professor/a:Mónica Rikić

Sinopsi

Assignatura en format taller enfocada a assitir a tots els alumnes que vulguin treballar al seu TFG o a un projecte personal amb tecnologia interactiva o generativa, programació, electrònica, instal·lacions, IA, dispositus tecnològics crítics i qualsevol aplicació experimental o avançada de la tecnologia. Si tens en ment un projecte de mecànica experimental, roba interactiva, visuals generatius que generen sons o sons que generen visuals, objectes estranys que caminen, robots que volen o que parlen, escenografies que fan us de tencologia o dispositius interactius per performers, aquesta es la teva assignatura! T’acompanyarem al desenvolupament i aprenentatge mitjançant la pràctica directa del teu projecte. Però tingues en compte que el projecte l’hauràs de desenvolupar tu! nosaltres et facilitarem el camí i les indicacions per aconseguir-ho!

Objectius de l'assignatura

Es convida a tots alumnes de qualsevol itinerari a inscriure’s a aquesta assignatura si volen desenvolupar projectes amb les tecnologies com:

Tecnologia interactiva o generativa, programació, electrònica, instal·lacions, IA, wearables/moda interactiva, desenvolupament web interactiu, intreacció de cos sencer, interacció amb objectes, arts escèniques augmentades, VR, AR, realitats mixtes, reconeixement d’imatge, dispositus tecnològics crítics, mapping i qualsevol aplicació experimental o avançada de la tecnologia.

Relació de continguts

Els continguts de l’assignatura s’aniran adaptant als interesos dels alumnes inscrits en base a: tecnologia interactiva o generativa, programació, electrònica, instal·lacions, IA, desenvolupament web interactiu, intreacció de cos sencer, interacció amb objectes, arts escèniques augmentades, VR, AR, realitats mixtes, reconeixement d’imatge, dispositus tecnològics crítics, mapping i qualsevol aplicació experimental o avançada de la tecnologia.

Activitats d'Avaluació

Observació de la participació, Seguiment del treball realitzat, Informes dels estudiants, tutors, Realització de treballs o projectes, Presentació de projectes

Criteris específics

• Lliuraments d’exericis realitzats a classe (Avalució contínua): 35%
• Projecte final i documentació: 60%
• Participació: 5%

Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe, Sessions de treball en grups reduïts, Sessions de tutories individual, Sessions de tutories en grup, Sessions de treball autònom individual, Sessions de treball autònom en grup

Altres metodologies docents

Es proposaran pràctiques de cada tema treballat a classe que es puntuaran amb criteris pròpis de cada pràctica.

Els conceptes que s’explicaran i els continguts de l’assignatura, s’aniran generant segons els interesos dels alumnes inscrits, havent la possibilitat crear tallers intensius de diferents eines que es detectin comuns a diferents projectes o que els alumnes vulguin apendre.

 

Activitats formatives

– Assignatura en format taller
– Visualització de videos i conferències
– Confecció esquemes, presentacions gràfiques, mapes conceptuals, pòsters
– Anàlisi i exposició de material gràfic, pictogràfic…
– Debats, col.loquis, converses o grups de discussió
– Tallers específics sobre eines tecnològiques
– Disseny, planificació i/o desenvolupament de propostes d’intervenció/investigació
– Exposicions orals i defenses de projectes
– Correcció/revisió d’exercicis i seguiment
– Confecció de portafolis, memòries, projectes, diaris reflexius

Bibliografia

Bibliografia bàsica:

Garrand, T.P., 1997. Writing for multimedia: entertainment, education, training, advertising, and the World Wide Web. Boston : Focal Press.
Garrett, J.J., 2002. The Elements of user experience: user-centered design for the web. Indianapolis (Ind.) : New Riders.
Jenkins, H., 2006. Convergence culture: where old and new media collide. New York: New York University Press.
Landow, G.P., 1997. Teoría del hipertexto. Barcelona: Paidós.
Laurel, B., 1993. Computers as theatre, Reading (Mass.) [etc.]: Addison-Wesley.
Manovich, L., 2001. The Language of new media. Cambridge, Mass: MIT Press.
Murray, J.H., 2012. Inventing the medium : principles of interaction design as a cultural practice. London: MIT Press.
Norman, D.A. & Norman, D.A., 2002. The Design of everyday things. New York: Basic Books.
Packer, R. & Jordan, K., 2002. Multimedia: from Wagner to virtual reality. New York [etc.]: Norton.

Recursos Tècnics:

Processing References. [online] Available at: http://processing.org/reference [Accessed 2019].
Processing Tutorials. [online] Available at: http://processing.org/tutorials [Accessed 2019].
Openprocessing. [online] Available at: http://openprocessing.org [Accessed 2019].
Reas C., Fry B. 2007. Processing: A Programming Handbook for Visual Designers and Artists. MIT Press.
Shiffman D. 2008. Learning Processing: A Beginner’s Guide to Programming Images, Animation, and Interaction. Morgan

Arduino, Tutorials [online] https://www.arduino.cc/en/Tutorials

Arduino, Tutorials [online]  https://www.luisllamas.es/tutoriales-de-arduino/

Titulació:Grau en Disseny
Curs:4rt
Semestre:
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GDVA54
Tipus:Optativa
Matèria:Creación y Autoría
Dept. de coordinació:Itinerari d’Audiovisual
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: set. 23, 2022

Competències:

Competencies generals
CG1 . Exercir la professió des de la pràctica creativa i el compromís ètic per desenvolupar propostes professionals de qualitat que aportin innovació i contribueixin al benestar i a la transformació social.

Competències bàsiques
CB2. Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements a la seva feina o vocació d’una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l’elaboració i la defensa d’arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d’estudi.
Competències transversals
CT4. Mostrar habilitats per a l’exercici professional en entorns multidisciplinaris i complexos, en coordinació amb equips de treball en xarxa ja sigui en entorns presencials com virtuals, mitjançant l’ús informàtic i informacional de les TIC.
, CT6. Emprar diferents formes de comunicació tant orals com escrites o audiovisuals, tant en llengua pròpia com estrangera, amb correcció en l’ús, la forma i el contingut.
Competències específiques
CE3. Realitzar processos d’experimentació, de conceptualització i de comprovació que permetin dur a terme, amb capacitat propositiva i resolutiva, propostes projectuals de disseny que generin solucions a problemàtiques reals o possibles, tenint en compte la integració de plantejaments culturals, artístics i instrumentals.
, CE9. Resoldre projectes de disseny que aportin solucions alternatives i proposin millores, atenent a condicionants de funcionalitat i viabilitat, que permetin respondre amb antelació a problemàtiques o situacions de canvi, amb una producció formal de nivell professional.
, CE11. Planificar i organitzar eficientment, els processos de treball, propis o d’equip, d’un projecte de disseny, estructurant i prioritzant-ne les fases, tasques i responsabilitats , i, posteriorment avaluant-ne els resultats obtinguts segons els reptes plantejats.

Resultats d'aprenentatge:

Es tracta d’un aprenentage mentoritzat per projecte. Els conceptes que s’explicaran i els continguts de l’assignatura, s’aniran generant segons els interesos dels alumnes inscrits, havent la possibilitat crear tallers intensius de diferents eines que es detectin comuns a diferents projectes o que els alumnes vulguin apendre.

Es pot focalitzar al TFG o a un projecte propi que vulgui desenvolupar l’alumne pel seu portfoli personal o professional.