Grau en Disseny

/

2022-2023

Construcció i Instal·lacions IV

Professor/a: Kike Macia, David Ortega

Sinopsi

En aquesta última assignatura de la matèria, l’estudiant haurà d’explorar e innovar en els materials, sistemes constructius i instal·lacions a partir dels paràmetres o categories complexes que configuren els espais, com la desmuntabilitiat, els espais efímers, mòbils, i també en l’anàlisi crític dels diferents tipus d’energia i en la formació de criteri sobre els sistemes alternatius de control ambiental i del confort

Objectius de l'assignatura

Aquesta assignatura té com a objectiu principal, igual que les seves antecessores,  la formació en el coneixement  de la materialitat dels projectes i obres de disseny d’interiors des de dues vessants fortament interrelacionades tradicionalment conegudes com a construcció i instal·lacions. 

En aquesta última assignatura de la matèria, l’estudiant haurà d’explorar e innovar en els materials i sistemes constructius a partir dels paràmetres o categories complexes que configuren els espais. D’aquesta manera caldrà que es plantegi com han de ser aquests sistemes en condicions tan diverses en els espais com la desmuntabilitat, efímers, mòbils, etc.

Per altra banda i reforçant la relació present entre construcció i instal·lacions, l’estudiant haurà d’aprofundir en el coneixement i l’anàlisi crític dels diferents tipus d’energia, els paràmetres fonamentals de l’avaluació de la sostenibilitat aplicada al disseny d’espais i en la formació de criteri sobre els sistemes alternatius de control ambiental i del confort.

Aquest aprofundiment s’incorporarà en forma de taller en el desenvolupament del Treball Final de Grau.

Relació de continguts

Bloc I. CONSTRUCCIÓ IV

1. Sistemes constructius

Estudi dels sistemes constructius a partir de paràmetres o requeriments complexes de l’espai

1.1. Espais desmuntables, efímers, flexibles, etc.

1.2. Espais alterables, variables, reversibles, etc.

1.3. Espais mòvils, recorreguts, transitables, transicions, etc.

2. Detall constructiu

2.1. Anàlisi i disseny de la materialitat del projecte a partir d’espais poc convencionals o experimentals.

Si les circumstàncies ho permeten, es farà alguna visita d’obra i amb industrials per tal de veure l’aplicació pràctica del comentat a les classes.

Bloc II. INSTAL·LACIONS IV

1.Tecnologia i innovació

1.1. Domòtica i internet of things.

1.2. Instal·lacions artístiques, innovació i smart city.

2. Sostenibilitat

2.1. Sostenibilitat, reciclar, reutilitzar, residu cero

2.2.Energies renovables, sistemes actius-passius, petjada ecològica.

2.3.Sostenibilitat i societat, economia circular, disseny cooperatiu.

Activitats d'Avaluació

Observació de la participació, Seguiment del treball realitzat, Proves específiques, examens, Realització de treballs o projectes

Criteris específics

– Exercici 1 de curs (50%)

– Exercici 2 de curs (30%)

– Interès i aprenentatge (20%)

*En el cas de nova emergència sanitària que impliqui confinament, las activitats i les ponderacions de l’avaluació no s’alteraran. En el cas de que no es puguin fer presencialment es traslladaran a la virtualitat.

Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe, Sessions de treball en grups reduïts, Sessions de tutories individual, Sessions de tutories en grup, Sessions de treball autònom individual, Sessions de treball autònom en grup

Altres metodologies docents

En el cas d’una situació d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà a la virtualitat en la seva totalitat i s’adequarà la metodologia a aquest nou context. En la mateixa línia, es substituiran totes les activitats experimentals i/o pràctiques.

Activitats formatives

Exposició magistral professor

Visites externes

Confecció d’esquemes

Preparació individual de proves

Disseny, planificació i/o desenvolupament de propostes d’intervenció/investigació

Realització d’activitats o exercicis d’aplicació

Anàlisi i contrastació de dades o processos

Bibliografia

Generalitat de Catalunya Departament de política Territorial i Obres Públiques GISA i Termcat, 2004. Diccionari visual de la Construcció.

Detail: revista de arquitectura y detalles constructivos. Bilbao: lsevier.
Francoise-helene Jourda, 2012. Pequeño Manual del Proyecto Sostenible. Barcelona: Gustavo Gili.

Brower, C., Mallory, R., Ohlman, Z. and Bohigas, G., 2007. Diseño eco-experimental : arquitectura, moda, producto. [online] Barcelona : Gustavo Gili.

McDonough, W., 2014. Cradle to cradle design | Talk Video. [online] TED. Available at: <http://www.ted.com/talks/william_mcdonough_on_cradle_to_cradle_design> [Accessed 27 Nov. 2014].

Moxon, S., 2012. Sostenibilidad en interiorismo. Barcelona: Blume.

WWF, 2014. Calculadora de Petjada ecològica. [online] Available at: <http://footprint.wwf.org.uk/> [Accessed 27 Nov. 2014].

Lorena Farras Perez. 2012. Exteriores ecologicos, 50 soluciones para un hogar mas sostenible.Promorpress.Barcelona. 2012.

Titulació:Grau en Disseny
Curs:4rt
Semestre:
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GDVI54
Tipus:Optativa
Matèria:CONSTRUCCIÓ I INSTAL·LACIONS
Dept. de coordinació:Departament de Materialitats i tecnologies.
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: maig 22, 2023

Competències:

Competencies generals
CG2. Projectar els valors de la sostenibilitat i la inclusió en la pràctica professional com a dissenyadors contemporanis, operant de manera respectuosa amb la diversitat, atès diferents contextos i usuaris.

Competències bàsiques
CB1. Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea destudi que parteix de la base de leducació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l’avantguarda del camp d’estudi.
Competències transversals
CT7. Esdevenir l’actor principal del propi procés formatiu orientat cap a la millora personal i professional i, per adquirir una formació integral que permeti aprendre a conviure en un context de diversitat lingüística i amb realitats socials, culturals, de gènere i econòmiques molt diverses.
Competències específiques
CE3. Realitzar processos d’experimentació, de conceptualització i de comprovació que permetin dur a terme, amb capacitat propositiva i resolutiva, propostes projectuals de disseny que generin solucions a problemàtiques reals o possibles, tenint en compte la integració de plantejaments culturals, artístics i instrumentals.
, CE7. Considerar les propietats i el comportament dels materials propis dels diferents àmbits dels disseny, per tal de poder-los emprar a nivell professional en les produccions pròpies amb sensibilitat estètica i responsabilitat social i mediambiental.
, CE9. Resoldre projectes de disseny que aportin solucions alternatives i proposin millores, atenent a condicionants de funcionalitat i viabilitat, que permetin respondre amb antelació a problemàtiques o situacions de canvi, amb una producció formal de nivell professional.

Resultats d'aprenentatge:

C.IV.01. Aplica els coneixements en materials i sistemes en espais que tenen requeriments complexos.

C.IV.01. Realitza detalls constructius a nivell tècnic, formal i representatiu utilitzant materials i sistemes innovadors.

I.IV.01. Coneix i analitza els diferents tipus d’energia implicats en el disseny d’espais.

I.IV.02. Coneix i aplica criteris de sostenibilitat en els projectes de disseny d’interiors.

I.IV.03. Coneix amb precisió, els productes, els procesos constructius, els sistemes d’instal·lacions alternatius i els aplica al projecte de disseny amb un sentit responsable cap al medi ambient.