Grau en Belles Arts

/

2023

Art, Activisme, Mediació i Pedagogia

Professor/a:Quim Packard

Sinopsi

En aquesta assignatura de formació bàsica, segona de la matèria Contextos de les Pràctiques Artístiques, s’explorarà de forma col·lectiva les estructures i organitzacions crítiques de l’art i la cultura que exploren altres comunitats i pràctiques possibles a les partions dels contextos institucionals de l’art, adoptant formes properes a l’activisme, la mediació i l’autogestió o actuar com a vectors d’educació informal. També s’hi estudia la complexa i rica relació entre educació i art. A més de per mitjà d’exposicions teòriques, l’estudiant coneixerà diferents contextos i agents de primera mà mitjançant la programació de visites a diferents col·lectius i espais. En el context de l’assignatura es realitzaran activitats com a estudis de cas, entrevistes, lectures, exposició i debat de temes, ressenyes i altres treballs escrits, a més de treballs pràctics amb altres formats i mitjans per explorar diferents aspectes de la matèria.

Objectius de l'assignatura

L’objectiu és oferir orientació i coneixements pràctics, però també introduir un marc de reflexió que permeti comprendre i analitzar críticament les condicions econòmiques, laborals, socials, ecològiques i polítiques en les quals opera l’art i la cultura. Es buscarà adquirir una visió transversal i holística del context de l’art. S’adaptarà una perspectiva àmplia, critica i en diàleg amb les situacions socials, ecològiques i polítiques actuals i futures.

Relació de continguts:

Aquesta assignatura es configura a través de diferents blocs de treball que s’abordaran de manera transversal i no consecutiva. La dinàmica de les sessions combinarà propostes teòriques (classes magistrals, lectura de textos, visionat de pel·lícules i reportatges, debats, etc.), l’elaboració individual i col·lectiva de propostes teoricopràctiques en relació amb la matèria tractada i visites a organitzacions i institucions del sector artístic de Barcelona i rodalies. Es posarà en pràctica de manera crítica metodologies i processos col·lectius d’aprenentatge. 

 

Bloc 1: Art i cultura en context. 

 

Ecosistema social, ecològic i polític entorn de l’art i la cultura. Rol social i polític de l’art i la cultura. Porositat institucional i processos de mutació i hibridació del context cultural i artístic. Mecanismes i estructures no formals del context artístic i cultural. Visió transversal i interdependent de les estructures socials. Necessitats socials, comunitats al marge, discriminació i violència estructural. Crisi climàtica i impacte sobre la societat. Benestar emocional, cultura i salut i estructures de cures. Xarxes i comunitats de cures i de suport social. Recursos naturals , sobirania alimentària i societats en crisis. Feminismes i drets socials. Visions crítiques de l’educació. 

 

Bloc 2: Pràctiques crítiques actives 

 

Gir educacional, social i inclusiu de l’art i la cultura. Història de les tecnologies de comunicació. Recursos naturals, econòmic, energètics i necessitats estructurals. Història i futur del DIY i Low-fi. Història i futur de la mobilitat. Organitzacions socials i benestar. Models organitzatius d’economies submergides, xarxes de suport i d’activisme. Crítica institucional, institucions crítiques i pràctiques crítiques. 

 

Bloc 3: Els límits de la pràctica artística i imaginant nous futurs 

 

Pràctiques artístiques i organitzacions culturals fora del marc eurocèntric i patriarcal. Assajos per un futur incert. L’art i la cultura fora de les metròpolis. Nous marcs institucionals. Organitzacions independents i el DIY en el treball creatiu. 

 

Activitats d'Avaluació

Seguiment del treball realitzat

Criteris específics

Metodologies docents

Sessions de treball en grups reduïts

Activitats formatives

Bibliografia

Estética Relacional, Nicolas Bourriaud. Adriana hidalgo editora

The Nightmare of participation, Markus Miessen. Sternberg Press

Marzo, J. L. (2023). L’era de la degredació de l’art i de la política cultural a Catalunya. Domini Públic. Publicat per el Tangram (2012)

Rowan, J (2014). La cultura como problema: Ni Arnold ni Florida. Reflexiones acerca del devenir de las políticas culturales tras la crisi”. Observatorio Cultural 23.

Turning, Irrit Rogoff. E-Flux Magazine. Novembre 2008.

Col·lapsologia, Pablo Servigne i Rafael Stevens, Arpa Editores. 2020.

Otro fin del mundo era possible decían los compañeros, Jorge Riechman, MRA Ediciones. 2020

Com explicar què és l’art a un departament educatiu mort?, Jordi Ferreiro. Quadern de les idees N206. 2018

Carmen Mörsch: «La educación en museos y mediación educativa es, en gran medida, mediación hacia dentro de la institución». MÖRSCH, C.: Contradecirse una misma. Museos y mediación educativa crítica (pàg. 11). Fundación Museos de La Ciudad: Quito, 2014

Sánchez de Serdio, A. (2017) Juego de espejos: posibilidades transformadoras en la interpelación museo-escuela. En Museo Nacional de Bellas Artes (ed.) Museo y aula. Saber, poder, construcciones culturales e imaginarios. Santiago de Chile: MNBA.

Palle Nielson. The Model. A Model for a qualitative society. Macba Collection. 2010

Energy and Equity, Ivan Illich, 1973

Petro-Subjectivity: De-Industrializing Our Sense of Self, Brett Bloom

Petrocalipsis: Crisis energética global y cómo (no) la vamos a solucionar, Antonio Turiel. Alfabeto, 2021

IMG_0408
Titulació:Grau en Belles Arts
Curs:2on
Semestre:2on
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GBF032
Tipus:Obligatòria
Matèria: Contextos de les Pràctiques Artístiques

Competències:

Competències generals
CG1. Adquirir habilidades para la práctica creativa y el compromiso ético para desarrollar propuestas profesionales de calidad que aporten innovación y contribuyan al bienestar y a la transformación social.

Competències transversals
CT5. Ejercer la ciudadanía activa y la responsabilidad individual con compromiso con los valores democráticos, de sostenibilidad y de diseño universal, a partir de prácticas basadas en el aprendizaje, servicio y en la inclusión social.
, 9: CT8. Adquirir estrategias para la intervención y promoción de la igualdad de género y la equidad entre las personas.
Competències bàsiques
CB1. Que los estudiantes hayan demostrado poseer y comprender conocimientos en un área de estudio que parte de la base de la educación secundaria general, y se suele encontrar a un nivel que, si bien se apoya en libros de texto avanzados, incluye también algunos aspectos que implican conocimientos procedentes de la vanguardia de su campo de estudio.

Competències específiques
CE1 . Reflexionar críticamente y evaluar las implicaciones y las consecuencias de las prácticas artísticas situadas, tanto las propias como las ajenas, poniéndolas en relación con los distintos contextos sociales, económicos, políticos, científicos, tecnológicos y culturales en los que se inscriben e inciden.
, CE2. Integrar los conocimientos y los planteamientos de los marcos de referencia artísticos contemporáneos e históricos en el ejercicio de la práctica de forma consciente, crítica e innovadora.
, CE10. Contribuir de forma efectiva en estructuras de cooperación y colaboración al desarrollo y ejecución de propuestas con capacidad operativa, de negociación y de adaptación a diferentes formas de trabajo en equipo, dentro o fuera de los contextos del arte.

Resultats d'aprenentatge:

Adquireix i demostra coneixements avançats dels aspectes teòrics i pràctics i de la metodologia de treball a l’àmbit de les pràctiques artístiques. (CB1)

 

Mostra actituds de respecte per la diversitat lingüística, social i cultural. (CT5)

Actua amb respecte per la diversitat i la igualtat d’oportunitats tenint en compte la intersecció de la desigualtat de gènere amb altres eixos de desigualtat (edat, classe, raça, sexualitat i identitat/expressió de gènere, diversitat funcional, etc.). (CT8)

Fomenta la igualtat de gènere en el marc de la pràctica. (CT8)

Reconeix els principals tipus de col·lectius, agents i pràctiques que operen com a resposta i/o qüestionament a l’àmbit institucional de l’art, les formes que adopten i el rol que tenen. (CE1)

Mostra coneixements sòlids sobre el rol de les pràctiques artístiques en relació amb l’activisme, la mediació i la pedagogia. (CE2)

Participa activament en processos de producció col·lectiva de sabers. (CE10)

Recomanacions

Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures futures recomanades:
Darrera actualització: gen. 8, 2024